Οδοιπορικό στην Μακεδονική Ιστορία!

Η πόλη της Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα
Η πόλη της Θεσσαλονίκης τα Χριστούγεννα

Παράδοση και Πολυτέλεια

5 ημέρες

Η ιστορία της Μακεδονίας έχει τις ρίζες της στους πολύ παλιούς χρόνους. Αρχίζει απ’ την αρχαιότητα και φτάνει μέσα απ’ τους αιώνες, γεμάτη λαμπρές ενδιαφέρουσες σελίδες αγώνων, ηρωισμού, πολιτισμού, δράσης, καταστροφών, νικών και δόξας, στις δικές μας μέρες. Το οδοιπορικό έχει σκοπό να μεταφέρει και να αναβιώσει την ιδιαίτερη σημασία του τόπου αυτού για τον Ελλαδικό χώρο!

 

1η μέρα: Αθήνα – Λιτόχωρο – Θεσσαλονίκη.

Αναχώρηση από Αθήνα . Πρώτη μας επίσκεψη στο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου. Λευκά πεύκα και καμινάδες που στέλνουν μηνύματα θαλπωρής και ήχοι ορεινής φύσης θα μας μαγέψουv. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

2η μέρα : Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας – Μουσείο Βεργίνας (διπλή ξενάγηση!!!).

Πρωινό και αναχώρηση για την πρώτη μας εκδρομή με διπλωματούχο ξεναγό. Σήμερα θα έχουμε την ευκαιρία να φωτογραφήσουμε την ζωή και τον θάνατο των Αρχαίων Μακεδόνων, με διπλή ξενάγηση σε δύο από τα σπουδαιότερα μουσεία του Ελλαδικού Χώρου. Άφιξη στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας, που υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων Μακεδόνων, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος έχει κυρίαρχη θέση. Ένας δυναμικός κόσμος αναδύεται μέσα από τα χιλιάδες ευρήματα αυτής της αρχαίας πόλης που σηματοδοτεί την ακμή και το μεγαλείο του μακεδονικού βασιλείου. Το αποτέλεσμα έτσι είναι η απόλυτη εναρμόνιση των διαφόρων ενοτήτων της έκθεσης με τους χώρους που ανασκάπτονται και βρίσκονται γύρω από το κτίριο. Κατόπιν αναχώρηση για το Νέο Μουσείο της Βεργίνας, ένα μοναδικό μουσείο, καθώς έχει χτιστεί εκεί ακριβώς που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι, δηλαδή κάτω από τον μεγάλο τύμβο. Έτσι ο επισκέπτης έχει τη μοναδική ευκαιρία να μπει μέσα στον τύμβο και να δει τους τάφους, όπως ακριβώς είναι σήμερα. Στο υπόγειο Μουσείο της Βεργίνας εκτός από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας, θα θαυμάσετε ευρήματα ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής τέχνης. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η πρόσοψη του κτιρίου του τάφου του Φίλιππου, η οποία κοσμείται από μια περίτεχνη τοιχογραφία κυνηγιού. Δείπνο.

3η μέρα : Θεσσαλονίκη (Ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας!!! ).

Πρωινό και ευκαιρία να γνωρίσουμε την περίφημη πόλη της Θεσσαλονίκης, μία πόλη η οποία πέρα από την ομορφιά της, τους φιλόξενους και ευδιάθετους κατοίκους της, την μεγάλη αγορά της, έχει να παρουσιάσει τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον! Η ξενάγηση θα μας φωτογραφίσει σήμερα την καθημερινή ζωή των Μακεδόνων. Ξεκινάμε την ξενάγηση από το Βυζαντινό Μουσείο που στοχεύει στην παρουσίαση ποικίλων όψεων της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: της τέχνης, της ιδεολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης, της θρησκείας, αλλά και της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατάστασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος οθωμανικής οχύρωσης του 15ου αιώνα (χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70). Σήμερα θεωρείται το βασικό μνημείο της Θεσσαλονίκης και είναι ότι έχει
σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της Θεσσαλονίκης. Θα επισκεφτούμε τα Κάστρα και τα τείχη της πόλης, όπου είναι δημιουργήματα προγενέστερων εποχών καθώς ήταν απαραίτητα για την οχύρωση της πόλης και η δημιουργία τους υπολογίζεται κατά την ίδρυση της. Το Επταπύργιο ως το 1989 χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή. Ο ναός του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην ομώνυμη οδό και είναι πεντάκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και με πλούσιο ζωγραφικό και μαρμάρινο διάκοσμο με περίτεχνα κιονόκρανα. Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται ο χώρος μαρτυρίου του Αγίου. Από τα ψηφιδωτά του, ξεχωρίζει αυτό που απεικονίζει τον ίδιο τον άγιο με δύο μικρά παιδιά και ένα άλλο, που απεικονίζει τον άγιο ανάμεσα στον επίσκοπο και στον έπαρχο οι οποίοι ανακαίνισαν το ναό. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα ξεναγηθούμε και στην κρύπτη. Επίσης, θα θαυμάσουμε από κοντά την περίφημη Ροτόντα, την περιοχή «Εξοχές» με τα αρχοντικά του 19ου και 20ου αιώνα, την Καμάρα το «ραντεβού των Θεσσαλονικών» καθώς και την πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα έχουμε και ελεύθερο χρόνο να απολαύσουμε την βόλτα μας, το γεύμα και κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια. Το βράδυ δείπνο.

4η μέρα: Ιερά Μονή Σουρωτής – Σπήλαιο Πετραλώνων – Πολύγυρος.

 Πρωινό και αναχώρηση για την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο Καθολικό της Μονής. Στη Μονή υπάρχει και ο τάφος του Γέροντα Παϊσίου. Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου. Συνεχίζουμε για το Σπήλαιο Πετραλώνων που έγινε γνωστό για τα παλαιοανθρωπολογικά του ευρήματα από το 1960, μετά την τυχαία ανακάλυψη σε αυτό από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρρηγιανίδη. Τα ευρήματα οπωσδήποτε είναι σπουδαιότατα
και αποτελούν τις πρώτες μαρτυρίες κατοίκησης του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, ενώ πιστεύεται ότι το περίφημο απολιθωμένο κρανίο είναι του παλαιότερου ανθρώπου που έζησε στην Ευρώπη. Το μεσημέρι άφιξη στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής τον Πολύγυρο και ελεύθερος χρόνος για γεύμα και περίπατο. Το βράδυ δείπνο.

5η μέρα: Παλαιός Παντελεήμονας – Αθήνα.

Μετά το πλούσιο πρόγευμα αναχωρούμε για το παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα, με τα πέτρινα σπίτια και τους δρόμους, που έχει αναπαλαιωθεί, με την υπέροχη θέα στον Όλυμπο και το Αιγαίο Πέλαγος. Δοκιμάστε το τσίπουρο της περιοχής και επισκεφθείτε τα καταστήματα λαϊκής τέχνης. Επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.

 

 

 

 

Περιλαμβάνονται:

  • Μεταφορές, εκδρομές με πολυτελές, κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Διαμονή με μπουφέ πρωινό και δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή)
  • Αρχηγός/συνοδός
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική στους εκδρομείς έως 75 ετών
  • Φ.Π.Α.